Tanulj nyelvet!

Ha igazán egészséges életmódot szeretnénk élni, akkor nem szabad megfeledkezni mentális egészségünkről sem, amit érdemes ugyanolyan rendszeresen karbantartani, fejleszteni, mint testi egészségünket. Ennek egyik legjobb módja a nyelvtanulás, amely segítségével megdolgoztathatjuk agyunkat – fejleszthetjük gondolkodásunkat, memóriánkat és mindezt tehetjük úgy, hogy közben jól szórakozunk és megismerünk egy idegen kultúrát is.

Ha például az angol nyelvet válasszuk, akkor egy hatalmas világ nyílhat meg előttünk : gondoljunk csak arra, hogy mennyi blog, hírportál érhető el angol nyelven, nem beszélve a sorozatokról, filmekről, amiket eredeti nyelvünkön nézhetünk meg. Továbbá a közösségi oldalakon keresztül  felvehetjük a kapcsolatot a tőlünk akár több ezer kilométerre  lévő emberekkel és megismerkedhetünk számos más kultúrával. A másik nagy előnye még a nyelvismeretnek, hogy munkahelyet is könnyebben találhatunk, hiszen rengeteg helyen látják szívesen a több nyelvet beszélő  munkatársakat.
Természetesen nem csak az angol nyelvet választhatjuk, hanem olyan nyelvet amilyet csak szeretnénk: spanyol, francia, olasz,kínai. Amihez éppen kedvünk van.

„Jaj de ez nekem nem fog menni.” „ Én nekem nincs érzékem a nyelekhez.”  És még számos kifogást hallhatunk, ha nyelvtanulásról van szó. Pedig az az igazság, hogy ha tudsz beszélni magyarul, akkor megtudsz tanulni bármilyen idegen nyelvet, ugyanúgy mint ahogy megtanultad saját anyanyelvedet. Persze van akinek könnyebben megy, mert jobb nyelvérzéke van, de olyan nincs, hogy nem lehet megtanulni. Természetesen nem egyszerű dolog és kitartás kell hozzá, viszont a jutalom nem marad el. Nem fogod megbánni, hogy belekezdtél.

Nyelvtanfolyam vagy magántanulás?

Ha van rá kereted,  akkor érdemes elmenni egy nyelvtanfolyamra, mert egy profi nyelvtanár segíthet kidolgozni egy megfelelő tanulási stratégiát amely által gyorsabban haladhatsz. Természetesen önállóan is belekezdhetsz  a tanulásba rengeteg honlap van ami a témával foglalkozik, így biztosan találhatsz megfelelő oktató anyagot, sőt inkább a bőség zavara lesz a nagyobb gond annyi információ érhető el a neten.

Na de nézzünk néhány gyakorlati tippet:

Minden nyelvtanulás alapja a szótanulás. Ha már sok szót ismersz az adott idegen nyelven, akkor mindenféle nyelvtan nélkül is megtudod magad értettetni. Természetesen a nyelvtan is nagyon fontos és érdemes párhuzamosan a kettőt tanulni. De az oroszlán része a nyelvtanulásnak a szótanulás amihez rengeteg féle módszer létezik. Az alábbiakban ezek közül néhány. Érdemes többet is kipróbálni

Az idegen szavakat  érdemes szövegekből tanulni és nem  bemagolni őket össze-vissza egy szótárfüzetből , ugyanis így sokkal könnyebben jegezheted és értheted meg  a jelentésüket az adott szövegkörnyezetben. Jelentősen gyorsíthatod a tanulást, ha témák szerint tanulod a szavakat, mert  erősítik egymást és így könnyebben megjegyezzed őket.

Szerezz be olyan szótárat amiben példa mondatok is vannak. Továbbá jó ha van egy hangos szótárad is, hogy a kiejtést is gyakorold. Persze vannak az interneten is szép számmal online kiejtés alkalmazások.

A szótanulás mellett fontos a nyelvtan is. Ezért nem árt ha beszerzel néhány tankönyvet és a szintednek megfelelően a szótanulással párhuzamosan tanulod a nyelvtant is.

Nézhetsz filmeket feliratozva, ami segíthet a kiejtés gyakorlásában is.

Közösségi oldalakon kereshetsz olyan embereket, akik anyanyelven beszélik azt a nyelvet amit te épp megszeretnél tanulni.

Elutazhatsz abba az országba,  amely nyelvét szeretnéd megtanulni. Vagy akár élhetsz és dolgozhatsz is ott egy ideig. Na jó persze ez már nem olyan egyszerű dolog, de ha van rá lehetőséged mindenképp érdemes eltölteni egy kis időt egy másik országban és ott tanulni a nyelvet.

Felhasznált anyagok forrása: angolnyelvtanfolyam.eu

Ami még nagyon fontos az a rendszeresség. Inkább tanulj mindennap 20 percet  mint csak heti 2 órát egyhuzamban.

Filed Under: Életmód

Hozzászólások lehetősége itt nem engedélyezett.