A Candida-jelenség

Tetszik, nem tetszik, tudomást veszünk róla, vagy nem – mindennapjaink részévé vált egy titokzatos, nehezen kiismerhető, aprócska élőlény: a Candida Albicans, amely a Candida Related Comlex (CRC) tünetegyüttesért felelős.

Kezdjük az elején!
Az ember, mint biológiai lény, az évmilliók során egysejtűekkel, gombákkal, baktériumokkal és parazitákkal szimbiózisban fejlődött, alakult. Vannak olyan mikroszkópikus lények testünkben, amelyek százmilliós nagyságrendben mérhetőek. Életünk, létezésünk ma is elválaszthatatlan ezektől az apró “albérlőktől”. Amelyekkel szimbiózisban élünk, és jelenlétük a szervezet egészének harmonikus működésétől elválaszthatatlan, azokat probiotikumoknak nevezzük. A külső betolakodókkal szemben védenek bennünket, immunrendszerünk alapját biztosítják. Számos, nélkülözhetetlen molekulát termelnek, vagy segédkeznek az előállításában: K-vitamin, vagy a B-vitamin néhány alfaja, vajsav, ecetsav keletkezéséhez nélkülözhetetlenek. Az ecetsav például a koleszterin termelését gátolja a májban. Hasznos baktériumok vesznek részt a tejcukor emésztésében is. Jótékony baktériumok találhatók bőrünk felszínén – mindaddig, míg naponta többszöri “antibakteriális” fürdőzéssel el nem távolítjuk ezeket. A probiotikumok fellelhetők a tápcsatorna mentén, a szájtól kezdődően a végbélig, valamint a hüvely és melléküregek nyálkahártyáinak felszínén. Ezek közül a legismertebbek a tejsav-baktériumok (Lacto bacillus), melyek egyensúlyt tartanak a gombákkal és egyéb parazitákkal szemben.

Mi az oka a Candida-jelenségnek?
Ha az immunrendszer legyengül, a szervezet nagyon érzékeny mikrobiológiai egyensúlya felborul, és a különböző kórokozók szaporodásának egyre inkább kedveznek a feltételek. Felszaporodnak a kórokozó mikrobák, elsősorban a Candida-gomba törzsek. A Candida élesztőgomba sarjadzással szaporodik, és szinte mindenhol fellelhető, ahol kedvező feltételeket talál. Száma húsz perc alatt duplázódik, és rövid idő alatt egész gombatelepeket alkothat. Az újszülöttek szervezetébe a szülőcsatornából már a születéskor bejuthat, ennek jól ismert következménye a szájpenész. A táplálék révén is folyamatos utánpótlást kapunk, de akár szexuális úton is kerülhet a szervezetbe Candida gomba. A hüvelyben a gombafonalak a nyálkahártyát fellazítva mélyen megtapadnak, és előkészítik a talajt más baktériumok és vírusok (pl. Humán Papiloma) számra. Folyamatos gyulladást, hüvelyváladékozást és lúgos állapotot tartanak fenn, és elősegítik a méhszáj-seb kialakulását. Ma a szexuálisan aktív nők 80 %-ának hüvelyében kisebb-nagyobb mértékben megtalálható valamelyik Candida-faj képviselője.

Mikor beszélünk candidás állapotról?

Ha az immunrendszer gyengülése miatt felszaporodik a szervezetben – elsősorban a bélrendszerben – a Candida, különböző szerteágazó tünetek jelennek meg, akkor beszélnek – pontatlanul – candidás állapotról. Ez olyan mintha azt mondanánk, kinyitottuk az ajtót, csak éppen azt nem tudjuk, résnyire vagy sarkig kitárva.
A megváltozott mikrobiológiai környezet következtében az alábbi jellemző tünetekről számolnak be páciensek és a gyógyítással foglalkozó szakemberek:
a szem, orr viszketése
székrekedés vagy hasmenés, puffadás
gyakori középfül gyulladás
indokolatlan rosszkedv, emlékezetzavar
viszketési inger a végbél környékén
nyálkahártya gyulladás az orr és a garat környékén
látási zavarok, problémák a kettős látás miatt
ismeretlen eredetű fejfájás
lepedékes nyelv
allergiás reakciók, háztartási vegyszerekkel szembeni érzékenység
erős fáradtság, alvászavarok
csökkent szexuális késztetés
ekcémás bőrfelület
túlsúly, sikertelen fogyókúra (nem hormonzavar hátterű probléma miatt)
nem veleszületett vércukorszint ingadozás, vagy magas vércukorszint
gombás elszíneződés a láb, vagy a kézkörmökön
gyakori hámlás, pirosodás a láb ujjai közt
fokozott vágy a cukor, cukros, édes dolgok iránt
gyakori megbetegedések (influenza, hurut)
pattanásos bőr, bőrkiütés
magas koleszterin szint
depresszió
gyermekeknél hiperaktivitás

Csak nőknél: viszketési inger a szeméremajakon, erőteljes hüvelyi folyás, gyakori húgyhólyaggyulladás, gyakori, nehezen gyógyuló petefészek gyulladás, ciszták megjelenése, miómák, gyakori vizelési inger azzal az érzéssel, hogy a hólyag nem ürül ki teljesen, alhasi görcsök, meddőség, görcsös, fájdalmas menstruáció.

Ferenczi László

Filed Under: EgészségÉletmódTáplálkozás

Tags: , , , , , , ,

Hozzászólások lehetősége itt nem engedélyezett.