A mikroalgák története és felhasználása napjainkban

A víz az élet bölcsője. Nem csak a földi élet keletkezésénél, de ma is nélkülözhetetlen a fennmaradáshoz. A ma jellemző földi élet születése a vízhez és az algákhoz (fotoszintetizáló élőlényekhez) köthető. Úgy 3,5 milliárd évvel ezelőttre tehető az első kék algák (cianobaktériumok) születése. Az algák fotoszintézisre képes, változatos felépítésű növények. A Földön a legkisebb – 0,5-3 μm-es növények is, az algák közül kerülnek ki. Élőhelyeiket tekintve is ezek azok a növények, melyek a legszélsőségesebb körülményeket is kibírják. Legyen szó erdők talajáról, hőforrások vizéről, a jég felszínéről vagy sivatagi sziklák vékony felső rétegéről, algák mindenütt megtalálhatóak.

 

Az algafogyasztás története napjainkig

 

Tény, hogy a japánok és más ázsiai népek hosszú ideje előszeretettel fogyasztják a nagyobb méretű, így könnyen összegyűjthető algákat. Ez a szokás a szusival együtt az utóbbi években Európában és Észak-Amerikában is gyorsan tért hódított. Ismereteink szerint Kínában és Peruban a Nostoc telepeket évszázadok óta fogyasztják. A ma étrendkiegészítőként elterjedt Spirulina (mai nevén Arthrospira) -fajok fogyasztása valószínűleg szintén több évszázados múltra tekint vissza: a legkorábbi Spirulina mikroalga-fogyasztásra vonatkozó fennmaradt adatok a 16. századra tehetőek.

 

A ma szintén népszerű  Chlorella-fajok csak az utóbbi évtizedekben váltak nagyobb körben ismertté. Az algát, mint táplálékforrást, még ekkor is csak a világ élelmezési problémáinak megoldására felhasználható egyik lehetséges eszközként vizsgálták. Széleskörű elterjedése az egészséges életmód divatossá válásával a 80-as években indult el. Mivel étkezési célra ez a faj nem volt ideális, így fordulhatott elő, hogy a 70-es évektől a Chlorella helyett a Spirulina keltette fel a szakemberek érdeklődését, ez a spiral alakú alga, amely mind nagyobb mérete, mind magasabb fehérjetartalma, jobb emészthetősége következtében számos előnnyel rendelkezett a Chlorellához képest. A Spirulina úgy híresült el, mint “a jövő eledele”, és bár a Spirulina étrendünk alapjává nem is vált, étrend-kiegészítőként kutatások százai során igazolta, hogy kiérdemelte a rá fordított figyelmet.

 

Az alga, mint élelmiszer

 

A mikroalgák színanyagai akár ételek természetes színezékeként is felhasználhatóak, tehát a lehetőségek nagyok, akár funkcionális élelmiszerek létrehozásban is. A Spirulinában a karotinoid vegyületek közül az alfa- és béta-karotin dominál, de számos más karotinoid vegyület is előfordul.

 

Algák a kozmetikumokban

 

Az algákat hosszú ideje alkalmazzák kozmetikai készítményekben illetve szájon át kozmetikai célokra, mivel koncentráltan tartalmazhatnak különféle bioaktív anyagokat. A Spirulinából készült termékekben a karotinoid vegyületek és más színanyagok, illetve az E-vitamin antioxidáns, oxidatív stresszt kivédő hatását használják fel, ami elméletileg tovább fokozható, ha az algákat bizonyos nyomelemekben gazdag környezetben tenyésztik. A klorofill fertőtlenítő hatását hosszú idő óta ismerjük. Szappanokban, borotválkozókrémekben,  fogkrémekben ma már nagyobb boltok polcán gyakran megtalálhatjuk a klorofill tartalmú termékeket. A Chlorella klorofilltartalma kiemelkedő a növények közül, így jó forrása lehet a zöld színanyagnak.

Forrás:  MDOSZ-Táplálkozási Akadémia hírlevél III. évfolyam 8. szám, 2010. augusztus

Filed Under: EgészségTáplálkozás

Hozzászólások lehetősége itt nem engedélyezett.