A napfény jótékony hatásai

Évszázadokkal ezelőtt felfedezték, hogy a napfény nélkülözhetetlen az élethez, az egészséghez. Sok kultúrában tisztelték a Napot, a rómaiak, görögök, egyiptomiak.
Ha elfogadjuk, hogy a napfény is egyfajta energia, amely rezgés szinten is hat, ráadásul tartalmazza az összes színtartományt, megérthetjük, miért olyan jelentékeny a befolyása életünkre.
Energiával, vitalitással tölt fel. Általa az összes csakra fel tud, a neki megfelelő színnel, tehát rezgéssel töltődni. Ez hat a meridiánokra, szervekre, sejtekre egyaránt.
Így már érthető, hogy a napfény nemcsak kellemes érzés, de számos testi folyamatot is befolyásol. Így pl. a test biológiai órájának beállításában nagy szerepe van. Az, hogy meddig tudunk ébren maradni, nagyban függ a napfényes órák számától, valamint a fény intenzitásától is, egy adott napon belül.

Anatómiailag az a magyarázat, hogy a tobozmirigy termeli a melatonin nevű hormont, ami egy természetes nyugtató, ha sok van belőle, fáradtnak, érezzük magunkat. A napfény – aminek a minőségéről, erejéről a szem speciális sejtjei küldenek információt a tobozmirigynek – gátolja a melatonin termelést. Emlékezzünk vissza a téli hónapokra, amikor kevés a napsütés, és nem is túl erős, akkor mennyivel hamarabb elfáradunk, míg nyáron beérjük kevesebb alvással, és fittebbek vagyunk.
A napfény hatásai alól a hormonrendszer sem mentesül. (Ugye mennyivel erősebb a szexuális inger tavasszal?) A belső elválasztású mirigyek, és a pajzsmirigy működését befolyásolja, a D vitamin termelődését pedig egyenesen serkenti.

A modern életvitel, a mesterséges fényforrások alkalmazása teljesen felborította a természetes életritmust. Gyakran egész évben bezárkózva, mesterséges fényközegben töltjük napjainkat. Ezeknek a a fényforrásoknak a sugárzása amúgy is egészen más, mint a napfényé. Ugyanazzal a tempóval, időbeosztással dolgozunk egész évben, ahelyett, hogy alkalmazkodnánk a természetes napszakokhoz, ahogy őseink tették. Ezáltal először is levertebbek, álmosabbak, leterheltebbek lehetünk, és könnyebben terít le minket a depresszió is. A lelkiállapot pedig kihat az immunrendszerre, ami szintén gyengülhet, maga után vonva egészségünk gyengülését is.
Ezért kézenfekvő, hogy amikor csak tudunk, töltekezzünk fel kellőképpen a Nap sugaraival! Arra kell csak ügyelnünk, hogy nyáron a kora délelőtti, vagy késő délutáni órákat válasszuk a napozéshoz, hiszen nem megégni szeretnénk.A téli hónapokban pedig próbáljunk szintén a világos időszakban a szabadban lenni, sétálni, és ha szükséges, akkor akár a szolárium adta lehetőséget is korlátozott számban, ésszerűen kihasználni! Már persze, ha a bőrünk is bírja, és nem idegenkedünk tőle. Ne felejtsük el, hogy a modern dolgoknak is meglehet a haszna, és a helye az életünkben, csak visszaélni nem szabad velük. Szóval akár egy kis szolárium-kúra is jót tehet a téli hónapokban.

Ha a lakásban, szobában töltjük az időnket, és nincs kisgyerek a közelben, akkor gyújthatunk pár hangulatos gyertyát. Ezek fénye is, bár csekély, mégis jótékonyan hathatnak lelkiállapotunkra, szervezetünkre. Egyébként is sok kicsi, sokra megy.
Vannak különleges lehetőségek is, pl. a fénymeditáció, amikor bár nem ténylegesen találkozunk a fénnyel, de tudatunk, képzeletünk segítségével mégis pozitívan befolyásolható állapotunk. Az a fontos, hogy törekedjünk személyiségünknek megfelelő, hangulatunkat javító időtöltésre, hogy elkerüljenek a negatív, lehangoló gondolatok, a depresszió, vagy bármiféle más kellemetlen állapot, betegség.
Ha mégis úgy alakulna, hogy a fenti kis praktikák ellenére levertnek, depressziósnak érezzük magunkat, nyugodtan forduljunk szakemberhez, természetgyógyászhoz, aki átsegít a nehéz időszakon.
Használjuk ki tehát, hogy itt a tavasz, nyár, és menjünk ki minél többet a szabadba, és töltekezzünk fel a napfény éltető energiájával!

Filed Under: EgészségSzabadidőSzépség

Tags:

Hozzászólások lehetősége itt nem engedélyezett.