Aszalt szilva és mazsola mint antioxidáns

Általában télen elég sok fejtörést szokott okozni, hogy mikép juthatunk természetes forrásból vitaminhoz, hiszen a frissen kapható zöldségek és gyümölcsök nehezebben beszerezhetőek, illetve baromi drágák. Viszont az aszalt szilva és a mazsola könnyedén beszerezhető télen is és az ára sem olyan vészes. Arról nem is beszélve, hogy mindkét fajta gyümölcs erős antioxidáns hatással rendelkezik.

Az aszalt szilvát a Tufts Egyetem kutatásában is jelentős  védelmi tényezőnek minősítették az öregedéssel és az öregkorral összefüggő betegségekkel szemben. Az aszalt szilva igen magas, 5770-es ORAC értéke több mint a duplája az utána következő mazsoláénak.

Az amerikai Tufts Egyetemen végzett kutatás eredményei

Gyümölcs: ORAC-pontszám
aszalt szilva: 5770
mazsola: 2830
fekete áfonya: 2400
szeder: 2036
eper: 1546
málna: 1220
szilva: 949
narancs: 750
rózsaszín grépfrút: 483
kantalup dinnye: 252
alma: 218
körte: 134

A szilva és az aszalt szilva egyéb jótékony hatásai

Ha egyéb kedvező hatását is nézzük a szilvának és a mazsolának, akkor megállapíthatjuk, hogy igencsak egészséges gyümölcsökről van szó, amelyek kellőképp felveszik a versenyt a többi a gyümölccsel is. A szilva gazdag káliumban, segíti a vér sav-bázis egyensúlyának fenttartását, a szívritmus normalizálását és a salakanyagok kiürítését. Jelentős mennyiségű vasaat, kálciumot, magnéziumot és a foszfort tartalmaz. Az egyik legjobb vértisztító, emellett serkenti az emésztést.

Méregtelenítés esetén is jól alkalmazható ugyanis fokozza a gyomor és a bél működését. A szilvában lévő mangán hatására az emésztést segítő enzimek jobban végzik munkájukat. Az aszalt szilvából a vas felszívódása rendkívül magas fokú.

Mazsola: színes szőlőből az igazi

A mazsola hasonlóan a friss szőlőhöz jelentőse mennyiségű ásványi anyaggal és vitaminnal rendelkezik, viszont szárított formában sokkal magasabb a cukortartalma, amire a cukorbetegeknek oda kell figyelniük. Értékesebbnek számít a színes szőlőből készült mazsola, hiszen főleg a szőlő színes héjában találhatók meg a bioflavonoidok, a P-vitamin. Ez utóbbi – a C-vitaminnal együtt – rendkívül előnyös szervezetünknek, mert gyulladásgátló, allergiaellenes, baktérium- és vírusölő hatású.

 

Filed Under: Táplálkozás

Hozzászólások lehetősége itt nem engedélyezett.