Egzotikus illatok

Citromos eukaliptusz
Az Ausztráliában őshonos örökzöld fa leveleiből és ágvégeiből desztillált világos sárga színű, erős, citromos illatú illóolajat elterjedten használják az illatszeriparban, valamint a háztartásokban rovarok távoltartására. Magas vérnyomás esetén testáplóként ne alkalmazzuk!
Alkalmazási területei: légúti panaszok, légutak tisztítása, rovarcsípés kezelése, rovarriasztás
Alkalmazási formái: aromalámpás párologtatás, inhaláció, aromafürdő, masszázs

Citronella

A Jáva-szigetén élő illatos pázsitfűféle leveléből vízgőz-desztillációval előállított illóolajat élénkítő, frissítő, szagtalanító hatásáért légfrissítésre, fürdéshez, bedörzsölésre ajánlom.
Alkalmazási területei: légtér-fertőtlenítés és -frissítés, rovarcsípés kezelése
Alkalmazási formái: aromalámpás párologtatás, szauna

Eukaliptusz

Az Ausztráilában és Tasmániában őshonos magas örökzöld növényt őshazájában a népgyógyászat légszervi megbetegedéshez – hörghurut, torokgyulladás – kezelésére használta. A frissen szedett, vagy kissé szárított levelek és fiatal hajtások vízgőz-desztillációjával előállított illóolajat megfázásos időszakban levegőtisztításra ajánlom. Testápolóként élénkítő hatású. Ne alkalmazzuk kisgyerekenél 5 éves kor alatt! Még egy érdekesség az eukaliptusz tulajdonságai közül, hogy nyomtalanul eltünteti a ruhából a kátrányfoltokat és a golyóstoll tintafoltjait.
Alkalmazási területei: fog- és szájápolás, légúti panaszok, légutak tisztítása, szellemi frissítés, koncentráció-képesség fokozása, meditáció, izom- és ízületi fájdalmak, sportsérülések kezelése, vércukorszint-szabályozás, lázcsillapítás, rovarcsípés kezelésére
Alkalmazási formái: aromalámpás párologtatás, aromafürdő, inhaláció, szauna, masszázs, borogatás, bedörzsölés

Indiai citromfű

Ceylon szigetén élő illatos, évelő növény leveleiből vízgőz-desztillációval kivont friss, citromos illatú illóolajat élénkítő, frissítő, fertőtlenítő hatásáért ajánlom.
Alkalmazási területei: szellemi frissítés, koncentráló képesség fokozása, meditáció
Alkalmazási formái: aromalámpás párologtatás, aromafürdő, inhaláció

Kajeput

Ausztráliában őshonos örökzöld fa frissen szedett leveleiből desztillált illóolajat erősítő hatása miatt, és meghűlés, hurut kezelésére ajánlom.
Alkalmazási területei: légúti panaszok, légutak tisztítása, nyugtalanság, szorongás, alvászavar, izom- és ízületi fájdalmak, sportsérülések kezelése.
Alkalmazási formái: aromalámpás párologtatás, inhaláció, aromafürdő, masszázs, borogatás, bedörzsölés

Kámfor

Japánban és Tajvanon őshonos magas, örökzöld fa törzséből és ágaiból desztillált olajat légfrissítésre, megfázás idején a levegő tisztítására ajánlom. Terhesség, epilepszia esetén kerüljük a használatát.
Alkalmazási területei: légtér-fertőtlenítés és -frissítés, légúti panaszok és légutak tisztítása
Alkalmazási formái: aromalámpás párologtatás

Mirha

Etiópiában élő cserje gyantájából vízgőz-desztillációval kivont illóolajat már a bibliai időkben is illatosításra használták.
Alkalmazási területei: fog- és szájápolás, szellemi frissítés, koncentráló-képesség fokozása, meditáció
Alkalmazási formái: aromalámpás párologtatás, kozmetikai készítmény

Szantálfa

Kelet-Indiában termesztett fa gyökeréből és fatestéből vízgőz-desztillációval előállított illóolaj érzéki vágyakat növelő kedvelt illatszer!
Alkalmazási területei: nyugtalanság, szorongás, alvászavarok, izom- és ízületi fájdalmak, sportsérülések kezelése, a bőr vérkeringésének fokozása, bőrproblémák kozmetikai kezelése
Alkalamazási formái: aromalámpás párologtatás, kozmetikai készítmény, inhaláció

Teafa

Ausztráliában honos kisméretű fa ágaiból leveleiből nyert halványsárga illóolaj friss, fűszeres, kámforos illatú. Tudományos kísérletek is bebizonyították a teafa illólajának baktérimok, vírusok és gombák fejlődését gátló hatását. Illóolaját kedvező tulajdonságai miatt a kozmetikai ipar is alkalmazza szappanokban, fogkrémekben, dezodorokban. Kíválóan segíti az égési sebek gyógyulását.
Alkalmazási terülei: fog- és szájápolás, bőrproblémák kozmetikai kezelése
Alkalmazási formái: párologtatás, inhalálás, bedörzsölés, fürdővíz

Tömjén

A balzsamfa gyantájából vízgőz-desztillációval kivont illóolajat már a bibliai időkben is használták a levelgő fertőtlenítésére, illatosításra. Nyugtató, bőrregeneráló és bőrápoló hatásáért ajánlom.
Alkalmazási területei: légúti panaszok, légutak tisztítása, bőrproblémák kozmetikai kezelése
Alkalmazási formái: aromalámpás párologtatás, kozmetikai készítményként is, mert lassítja az öregedési folyamatot

Filed Under: Egészség

Tags: , , , , , , , ,

Hozzászólások lehetősége itt nem engedélyezett.