Hatással van-e testtömegünk a párválasztásra? Illetve a későbbi gyermekáldásra?

Legtöbbször nem tudjuk megmagyarázni, miért is az a párunk akit végül választottunk.

Párválasztásunkban rengeteg tudatalatti tényező befolyásol bennünket. Fontos lehet számunkra a külalak, a kulturális hovatartozás, de vajon mi a helyzet a testtömeggel?

Befolyásolják–e választási szokásaink a túlsúlyosok számának növekedését? Ezt az igen érdekes felvetést vizsgálták skóciai kutatók.  A tanulmány elkészítésében 42 pár vett részt, bevonásukkal a kutatók arra jutottak, hogy a nem véletlenszerű párválasztás hozzájárulhat az elhízás terjedéséhez. Ennek oka lehet, hogy a túlsúly már egyre fiatalabb korban megjelenik, így a tinédzserek és kora húszas éveikben levők könnyebben kategorizálnak, hogy partnerük a „macis-duci” vagy inkább „inas-csontos” típushoz tartozik-e.

A kutatásból kiderült, hogy a párválasztásnál a hozzánk hasonló társat választjuk.

A testtömeg és a párválasztás lehetséges összefüggései más kutatócsoportokat is gondolkodóba ejtettek. Finn kutatók arra voltak kíváncsiak, hogy a szerelem gyümölcsének; a gyermekeknek számát

vajon befolyásolja-e testtömeg. Az 1980-ban kezdődő felmérés 1298 finn, 12, 15 és 18 éves fiú és lány bevonásával indult. Huszonegy év elteltével az időközben nőkké és férfiakká vált csapat gyermekeinek számát vizsgálva a következőket találták a kutatók: a kamaszkori testtömeg-indexeket alapul véve legkevesebb gyermeke az elhízottaknak volt, a normál súlyúaknál 32-38%-kal kevesebb. Akik azonban kicsit jobban vigyáztak testtömegükre kamaszkorban és nem voltak elhízottak, „csak” túlsúlyuk volt, azok 4-8%-kal kevesebb gyermeket vállaltak, mint normál súlyú társaik. A soványabb tinik gyermekeinek számát elemezve az derült ki, hogy nekik is kevesebb gyermekük van (átlag 10-16%-kal), mint a normál súlyúaknak. Ezek az összefüggések hasonlóak voltak férfiak és nők esetében.

Konklúzióként elmondható, hogy a normál testtömegtől bármilyen irányban történő nagyobb eltérés (akár soványság, akár elhízás), negatívan befolyásolja a gyermekek számának alakulását a populációban. Az egyre növekvő gyermek és kamaszkori elhízás pedig veszélyeztetheti a jövő nemzedékek reproduktivitását.

 

Forrás: MDOSZ- Tudományos Életmódtanácsok II. évfolyam 9. szám

 

Filed Under: CsaládEgészségÉletmódSzabadidőSzépség

Hozzászólások lehetősége itt nem engedélyezett.