Joghurttal az egészségünkért

Joghurt fogyasztásával jelentősen hozzájárulhatunk egészségünk megőrzéséhez, hiszen a bennük található probiotikumok rengeteg hasznos előnnyel járnak szervezet számára. A hasznos baktériumok, ugyanis hozzájárulnak a bélrendszer megfelelő működéséhez és bőr egészségére is jótékony hatással vannak. Továbbá szerepet játszhatnak a daganatos megbetegedések elleni védelemben is.

A probiotikumok segítik a bélrendszer természetes mikroflórájának egyensúlyát. Az emésztőszervekben kb. 400 fajta baktérium lelhető fel, amik hozzájárulnak a szervezetre káros baktériumok elszaporodásának megékezésébehez. A probiotikus baktériumok legismertebb csoportjai a joghurtban jelenlévő, un. Lactobacillus acidophilus, ami a vékonybél védelmében tölt be fontos szerepet, illetve a Bifidobaktérium, mely a vastagbelet védi.

A hasznos és a rossz baktériumok egyensúlya minennapi egészségi állapotunkat is meghatározzahatja. Az elmúlt időkben sok kiegészítő termék jött létre, melyek az antibiotikum kúra utáni helyzetek jóvátételét hivatottak elvégezni. Ilyenkor ugyanis a túlzott cukorbevitelhez hasonlóan- a káros baktériumok kerülnek túlsúlyba, és a várva várt gyógyulás mellett újabb számos kellemetlen mellékhatással, tünettel szembesülünk.

A probiotikumok szerepe igen fontos egészségünk megőrzése szempontjából is, hiszen immunrendszerünk nagy százalékban a vékony- és a vastagbél falaiban található. Az egészséges bélflóra mindemellett számos olyan vegyi anyag, vagy karcinogén ellen nyújt védelmet, melyek daganatos betegségeket, Crohn-betegséget, vagy irritábilis bél szindrómát (IBS) okozhatnak. A probiotikumok – a hasznos baktériumok túlsúlyának biztosításával- ezen kívül segíthetnek laktóz intolerancia, ekcéma, gombás fertőzések és rossz lehelet esetén is.

A hasznos baktériumok mennyisége életkorunktól függően egyénenként eltérő. Érdemes éppen ezért korosztályunknak megfelelő termékeket választanunk, különösen gyermekek és az 50 év felettiek esetében. Fogyasztásuk a jobb hasznosulás érdekében étkezés után ajánlott.

A hír alapjául a The Bacteria You Want in Food cikk szolgált.

Filed Under: EgészségTáplálkozás

Tags: ,

Hozzászólások lehetősége itt nem engedélyezett.