Laktóz-érzékenyek kalcium és D-vitamin forrásai

A tej és a tejtermékek a kalcium és D-vitamin pótlásának kiváló forrásai. A laktóz, vagy másnéven tejcukor-érzékenység azonban épp e táplálékcsoport fogyasztását zárja ki. Nézzük, milyen egyéb úton fedezhető a szükséges ásványi anyag és vitamin készlet.

A laktóz a tejben és a tejtermékekben megtalálható cukrofajta. Az emberi szervezetben történő lebontását a laktáz enzim végzi. Ennek hiányában, vagy nem megfelelő működése esetén a tejcukor a vékonybélben nem szívódik fel, helyette a vastagbélben található baktériumok bontják le. A folyamat azonban fokozott gázképződéshez vezet, haspuffadást, hasi görcsöket, hasmenést, hosszútávon fogyást okoz.

A laktóz-érzékeny betegeknek éppen ezért speciális étrendre van szükségük, melynek azonban továbbra is biztosítania kell a szükséges kalcium és D-vitamin utánpótlást. Ennek egy lehetséges módja a kalciummal dúsított termékek fogyasztása. Választhatunk szójatejet, narancslét, vagy rizstejet, a lényeg, hogy a kalciummal kiegészített változatot keressük.

A halfélék közül a szardínia különösen gazdag kalciumban. A konzerv változat, mely apró csontokat is tartalmaz, még dúsabb.

A gyümölcsök egészséges étrendünk fontos részei. A kalcium utánpótlás szempontjából a legjobb választás a narancs. Egy almában 8 milligramm, egy banánban 6 milligramm kalcium található, míg egy narancsban 48 milligramm. Ugyanennyi kalciumot juttathatunk szervezetünkbe nagyjából fél csésze aszalt szilva elfogyasztásával is.

A zöldségek közül a brokkoli, az articsóka és a leveles kel féléket keressük, ha igazán magas kalcium bevitelről szeretnénk gondoskodni.

A D-vitamin utánpótlást kiválóan szolgálja a halfélék fogyasztása. Megközelítőleg 90g lazac, makréla, vagy tonhal több D-vitamint tartalmaz, mint egy csésze tej.

A kalcium utánpótlás mindenki számára egyaránt fontos, hiszen segítségével erősíthetjük meg csontjainkat, s kerülhetjük el az idős korban jelentkező oszteoporózis, vagy másnéven csontritkulás kialakulását.

Az ásványi anyag és vitamin pótlásáról gondoskodhatunk természetes úton, megfelelő étrend, elegendő szabad levegőn való tartózkodás segítségével, de választhatjuk kiegészítő készítmények szedését is. Ebben azonban mindig kérjük szakember segítségét, az életkornak megfelelő mennyiségek meghatározásához.

Filed Under: EgészségÉletmódTáplálkozás

Tags: , ,

Hozzászólások lehetősége itt nem engedélyezett.