Miért válasszuk a bio italokat a szénsavas üdítők helyett?

Az ember testének nagy százaléka víz, épp ezért nem mindegy, hogy hiányát milyen minőségű folyadékkal pótoljuk.

A szénsavas üdítőitalok fogyasztása sok okból kifolyólag nem túl egészséges. Az okokra a magyarázat az, hogy vannak melyek koffein tartalmúak- melyeket így gyerekeknek nem is lenne szabad fogyasztani-, többnyire magas a cukortartalmuk, és emellett kevés bennük a gyümölcstartalom 2-5% közötti.

Egyes kutatók arra figyelmeztetnek, hogy a szénsavas üdítőkben található foszfátok, és cukor, mivel nagy mennyiségben vannak jelen, tartós fogyasztásukkal olyan betegségek előidézői lehetnek, mint például az érelmeszesedés, vesekárosodás, cukorbetegség, elhízás, izomzat leépülés, és a bőr öregedése. A betegségeket jobb megelőzni, ezért, ha lecsökkentjük a naponta fogyasztott szénsavas üdítőital fogyasztásunkat, havi 1-2 alkalommal 1-2 pohárra, jelentős lépéseket teszünk egészségünk és fiatalságunk megőrzése érdekében.

Az átállás azoknak okozhat nehézséget, akik rendszeres fogyasztói a szénsavas üdítőitaloknak, de csak elkezdeni nehéz ezt a kúrát. Pár hét elteltével már természetes lesz az, hogy a szénsavas üdítőitalok kikerülnek a spájzunkból, felváltja őket az ásványvíz és a magas gyümölcstartalmú gyümölcslé, és máris egy egészségtudatosabb, pár kilóval könnyebb ember néz vissza ránk a tükörből.

A magyarázat egyszerű a kúra alatt jelentős mennyiségű cukrot nem viszünk be a szervezetbe, ami egyértelműen fogyást eredményez.

A szénsavas üdítőitalok helyett részesítsük előnyben a frissen facsart zöldség- és gyümölcsleveket. Ha nincs mód arra, hogy a nap minden szakában magunk facsarjuk, friss gyümölcsből az italunkat, válasszuk bevásárlásnál a 100%-os gyümölcstartalmú gyümölcsleveket. Még jobb választás, ha az ital ellenőrzött ökológiai gazdálkodásból származik, vagyis bio. Már bioitalokból is széles a választék, és biztosak lehetünk a származásuk felől, és afelől, hogy nem tartalmaznak mesterséges adalékanyagokat és színezékeket, tartósítószereket, sem felesleges cukrot.

 

Tormási Anna

dietetikus

Filed Under: Egészség

Hozzászólások lehetősége itt nem engedélyezett.