Nyírfacukor

A nyírfacukor (kémiai nevén: xylitol), a korszerű táplálkozás megalapozásához elengedhetetlen, természetes eredetű cukorféleség. A nyírfacukor a nyírfa kérgéből előállított cukorhoz hasonló, édes ízű anyag, ugyanakkor a nyírfacukor a hagyományos cukorral ellentétben más élettani hatásokkal bír, sokkal egészségesebb. Külsőleg mindkettő fehér, kristályos anyag. A nyírfacukornak sincs mellék vagy utóíze, épp ezért sokan nagyon szeretik.

Fogyasztása ajánlott még a következő állapotokban: fogyókúrában, cukorbetegségben, candida diétában, fogszúvasodás kialakulásának megelőzésére és lúgosítás céljából is.

A fogyókúrában azért hasznos, mert egyrészt étvágycsökkentő hatású, másrészt 40%-kal kevesebb kalóriát tartalmaz, mint a hagyományos cukor. Tehát fogyasztásával a bevitt kalória kevesebb lesz a nap végén, ami azért fontos, mert a túlsúly egyik oka a túlzott kalóriabevitelben keresendő. Emésztést javító szerepet is tulajdonítanak neki, ami szintén elengedhetetlen egy hatékony fogyókúrában: a „jó emésztés”. Ha nem valósul meg a „jó emésztés”, akkor kezdenek a felvett táplálékok zsírként raktározódni, valamint egyéb kellemetlen tüneteket is okozni.

Cukorbetegeknek azért ajánlott a nyírfacukor fogyasztása, mert használata teljesen biztonságos. Gyakorlatilag nincs hatással a vércukor szintre, se nem emeli meg, se nem csökkenti, tehát a beteg szempontjából ideális és természetes édesítőszer.

A nyírfacukor fogszúvasodásra gyakorolt hatása abban jelentkezik, hogy fogyasztásával nemcsak megelőzhető a betegség, hanem a kezelésben is kulcsszerepe van. Emellett csökkenti a lepedékképződést, és képes helyrehozni a már károsodott fogzománcot.

A nyírfacukor fogyasztása segít leküzdeni a cukorfüggőséget, ami sok candidás beteg gyakori tünetei közé tartozik. Nemcsak emiatt javaslom candida diétában a cukor helyettesítését nyírfacukorral, hanem azért is, mert a candida egyik fő táptalaja a cukor, aminek kiváltása elsődleges a diéta kezdetén.

A nyírfacukor kémhatása enyhén lúgos, ezért a szervezet lúgosítására is alkalmas cukorféle.

A kristálycukorral azonos az édesítő ereje, tehát alkalmazásánál a szükséges cukormennyiséget helyettesíthetjük azonos mennyiségű nyírfacukorral. Nyírfacukorral édesíthetünk kávét, teát, süteményt, tortát és más desszerteket.

Káros mellékhatásai nem ismertek, eleinte, nagyobb mennyiségben fogyasztva hasmenést válthat ki, azonban a kezdeti kellemetlenség, a tartós fogyasztással, hozzászokással elmúlik.

Tormási Anna
dietetikus

Filed Under: Táplálkozás

Hozzászólások lehetősége itt nem engedélyezett.