Rágógumi

A rágógumi-fogyasztás rövidtávú hatása az étvágyra?

Nem lehet véletlen a rágógumi mára már több évtizedes sikertörténete. Szeretjük kellemes mentolos-gyümölcsös ízéért, sőt régóta tudjuk, hogy a rágás fokozza az agyi vérkeringést, ezáltal pedig a koncentrációs képességet és az éberséget. Valamint a rágás során fellépő bőséges nyálelválasztás, illetve a cukormentes rágógumik étkezést követő használata a keletkező savak semlegesítésén keresztül hatékony tényező lehet a fogszúvasodás megelőzésében.

Újdonság azonban, hogy kedvenc rágnivalónk még testtömegünk karbantartásában is

segítségünkre válhat. Ugyanis egy nemrégiben az Egyesült Államokban végzett kísérlet során a résztvevők a ropogtatnivalók iránti étvágy és sóvárgás csökkenéséről számoltak be rágóhasználat után. A négy napig tartó vizsgálatban 60, egészséges testtömegű felnőtt vett részt. A kísérleti menü egy a laboratóriumban elfogyasztott ebédből, majd ezt követően 3 órával később elfogyasztott édes vagy sós rágcsálnivalóból állt. A résztvevők egy csoportjánál a fenti menüt rágógumival is kiegészítették. A vizsgálat során közvetlenül az ebédet követően, majd óránként egyszer a délutáni kisétkezésig vizsgálták az éhségérzet, a telítettségérzet és az étkezés iránti vágy kialakulását, illetve ennek mértékét. Az eredmények szerint a rágógumit fogyasztó csoportban 36 kcal-val alacsonyabb volt az energiafelvétel, az éhségérzet is enyhébb mértékben jelentkezett, mint a rágógumit nem fogyasztó csoportban. Mindkét csoportban egyformán találkoztak a sós és édes rágcsálnivalók fogyasztása iránti vágy jelentkezésével, azonban a rágózó kísérleti alanyok esetében az édességek fogyasztása iránti vágy kisebb mértékben lépett fel, mint a nem rágózóknál.

Összefoglalva elmondható, hogy a rágógumi használata mérsékelte az étvágyat, csökkentette az édességek fogyasztása iránti vágyat, és alacsonyabb mértékű rágcsálnivaló-bevitelt eredményezett. Ezen vizsgálati eredmények jól kihasználhatóak, többek között a testtömeg karbantartására irányuló stratégiák megalkotása esetén.

Forrás: MDOSZ Tudományos Életmódtanácsok II. Évfolyam 11. szám

Filed Under: CsaládEgészségÉletmódTáplálkozás

Hozzászólások lehetősége itt nem engedélyezett.