Szőrös csoda a csalán

A csalán neve mindenkiben egy szőrös szúrós növény képéhez társul, amelytől viszkető kiütések jelentek, meg ahol hozzá értünk. Bármilyen csípős és nem szeretem növény bizony a gyógyhatása igen széles területen használható.

Nálunk igazán sok féle helyen találkozhatunk vele. Mivel szívós növény a kerteken, mezőkön, erdőkben, hegyek alján építkezések oldalában sűrűn találkozgatunk vele. Két fajtája a legelterjedtebb és talán a legismertebb is.
Az árvacsalán (Urtica urens) és a nagy csalán (Urtica dioica).

Bármilyen csípős és nem szeretem növény bizony a gyógyhatása igen széles területen használható.  A gyógynövényteákban, borogatásokban, krémekben, tinktúrákban, kozmetikában alkalmazzák. Nézzük is mindjárt miért is.
Mit tartalmaz: C vitamint, hangyasavat, vasat, kalciumot, foszfort, D-vitamint, meszet.

Vízhajtó hatása igen jól ismert, és akinek ilyen problémája akad a csalánkészítményeket, javasolják számára. A különféle allergiás tünetek kezelésre is alkalmazható lásd kutyaharapást szőrével. A vértisztító hatása és hasnyálmirigy jótevője is egyben. A csalánmag is hasznos része a növénynek. Az idős emberek roborálóként is fogyasztatják.

A reumatikus panaszokra, isiászra, vagy a lumbágóra is javasolhatnak csalánkúrát.  A kúra igen érdekes menete a következő: szedjünk egy csokor friss csalánt.
Kössük össze és a fájó testrészünket, csapkodjuk vele, energikus mozdulatokkal.
A kúrát pár napig kell végezni, majd kis szünetet tartva megismételni. Bár szerencsére én még nem próbáltam a hatás biztosan nem marad el.

A csalán minden része jól hasznosítható
Gyökeréből tea, készíthető: bélhurutra, fokozott hajhullásra és korpásodásra.

1,Hajöblítő készítés menete a csalán gyökérből: 1 kanál csalángyökeret 1 liter vízben megfőzünk, ha kéz-melegre kihűlt, leszűrjük és leöblítjük vele a hajunkat.
Jó hajhullás megelőzésére és kezelésére. Kizárólag csak hajmosás után.

2, Készítsünk teát csalánlevélből: 1 kávéskanál csalánlevelet leforrázunk, 2 dl forró vízzel, és 5 percig állni hagyjuk.  Szűrjük le, és langyosan kortyolva igyuk. Ízesíthetjük mézzel agy barna cukorral és citrommal.

Szépségápolásban is megállja a helyét
A szépségápolásban is komoly szerep jut a csalánnak.  Összehúzó hatású fiatal levelei arcgőzöléshez használatosak, míg a belőlük készült krém alapos bőrtisztító, a zsíros bőrre pedig különösen jó hatással van. Levelei össze turmixolva üdévé teszik a leheletet.

Felhívnám viszont a figyelmet arra, hogy az allergiások ne fogyasszanak belsőleg a csalán készítményeket!

Érdekesség: a csalán, mint növény  megjelenik a mesékben is, jó példa erre
A hét hattyú című mese, ahol a leány csalánból sző inget bátyjaik kiváltására.
A régi időkben az papok, apácák vezeklésképpen vállukat csapkodták a csokorba kötött csalánnal.

Filed Under: EgészségGyógynövénytárTáplálkozás

Tags: ,

Hozzászólások lehetősége itt nem engedélyezett.