A depresszió hátterében meghúzódó okok tünetek

A természetgyógyászat egyik alapelve szerint az élettan és a lélektan szoros kapcsolatban áll egymással. Az orvosi szakirodalmat áttekintve szembetűnik, hogy a depresszió tünetei és oka gyakran felcserélődnek. A depresszióval társított tünetek közt például megtalálható a krónikus fáradtság szindróma, az álmatlanság, a túlságos aluszékonyság, az étvágytalanság, a túlságosan nagy étvágy, a fejfájás, a hátfájás, az ízületi fájdalom, az emésztési zavar vagy éppen az alkalmatlanság- és értéktelenségérzés. Másfelől viszont a depresszió okai a fentiek szinte tökéletes tükörképei: feszültség, stressz, krónikus fejfájás, krónikus gyomorfájdalom, emésztési gondok, krónikus tápanyaghiány, krónikus allergia, krónikus testi betegség, helytelen táplálkozás, túlzott koffein- és cukorfogyasztás, endokrin betegségek, például csökkent pajzsmirigyműködés, endometriózis (méhnyálkahártya-rendellenesség), naphiány és környezeti tényezők, például mérgező fémek okozta problémák.

A depresszió tüneteinek és hátterében meghúzódó okainak eredményes kezelése során rájöttem, milyen fontos, hogy megtaláljuk, melyik a beteg testének leggyengébb láncszeme. Ez a gyenge láncszem lehet tápanyagprobléma, fel nem fedezett hipotireózis, krónikus élesztőgomba- vagy vírusfertőzés, bélparazita, szezonális hangulatzavar vagy valami olyan alapvető probléma, mint a kiszáradás vagy éppenséggel a káliumhiány. Mielőtt tehát étrendi változásokat, tornát, tápanyagpótlékokat, homeopátiás szereket és/vagy gyógynövényeket, illetve gyógynövény-kombinációkat írnék elő a depresszió és az ezzel kapcsolatos panaszok kezelésére, mindig megpróbálom meghatározni a háttérben meghúzódó okokat. Az alábbiakban néhány példát sorolok fel azokra a leggyakoribb okokra, amelyek megfigyelésem szerint a depresszió hátterében szoktak meghúzódni.

A csökkent pajzsmirigyműködés (hipotireózis) például gyakran egy sor tudati-lelki tünettel jár együtt. A betegeknek gyakran van olyan érzésük, hogy nem bírják erővel, az élet egyszerűen túl nehéz, ezért megpróbálnak elbújni a világ elől. Ha azonban pajzsmirigy-rendellenességüket megfelelőképpen kezelik, a páciensek általában elképesztő tudati változáson mennek át.

Otthon is ellenőrizhetjük, vajon megfelelően működik-e a pajzsmirigyünk. Tegyünk éjjelre az ágyunk mellé egy hőmérőt. Reggel, mihelyt felébredünk, azonnal dugjuk a hónunk alá, és tartsuk ott tizenöt percig. Ez bizony egy örökkévalóságnak tűnhet, de lényeges, hogy közben ne mozogjunk. A mozgás ugyanis hamis eredményekhez vezethet. Mindezt öt napon át ismételjük meg. Ha a testhőmérsékletünk rendszeresen 36,5 Celsius-fok, vagy annál is alacsonyabb, akkor pajzsmirigyünk valószínűleg alulteljesít, vagyis érdemes orvoshoz fordulnunk.

Dr. Janet Zand

Filed Under: EgészségÉletmód

Tags: ,

Hozzászólások lehetősége itt nem engedélyezett.