Segítség, felejtek!

Sokan úgy gondolják, természetes hogy a kor előre haladtával romlik a memóriájuk, nehezebben koncentrálnak. Van azonban egy pont, ahol mindannyian megállj-t parancsolnánk az elfelejtett neveknek, gondolatoknak.

Sokszor a fiatal generációnál is jelentkezhetnek átmeneti koncentrációs zavarok, vagy vannak olyan időszakok, amikor szükségünk lenne arra, hogy agyunk nagyobb kapacitással működhessen. Hétköznapjainkban szürkeállományunk éberségét teával, kávéval igyekszünk fenntartani. Az idősebb korosztály memóriazavaraira, melynek hátterében gyakran kezdődő demencia áll, a gyógyszeripar igyekszik megoldást találni inkább kevesebb, mint több sikerrel.

A ginkgo biloba ( páfrányfenyő )kivonat természetes úton javítja az agy működését. Maga a növény a  ma létező legősibb fafajták közé tartozik. Túlélte a dínókat, akik előszeretettel csemegéztek belőle, és túlélte Hirosimát is. Sőt, a ginkgo volt az első növény, ami mutáció mentesen hajtott ki az atomtámadás után. Kínában az agy jótevőjének aposztrofálták.

Napjainkban már számos tudományos vizsgálat bizonyítja pozitív hatását. Kimutatták, hogy az gátolja a sejthártyák lebontását, ami bizonyos fokú védelmet jelent az idegsejteknek. Ez lehet a magyarázata többek között, hogy a ginkgo biloba készítmények kedvező hatással bírnak a szellemi leépüléshez vezető kórképekben.

Mint a legtöbb betegségnél, azonban itt is a preventív szemléletnek (betegségek megelőzése) kell előtérbe kerülnie. Így hát érthető lehet az a szemlélet, hogy bizonyos kor felett még a tünetek kialakulása előtt érdemes szedését megkezdeni, hiszen mindig könnyebb megelőzni valamit, mint a már meglévő betegséget kezelni.
A ginkgo biloba a legtöbbet vizsgált növények közé tartozik. Az is kimutatásra került többek között, hogy javítja az agy mikro-keringését, azaz az agy különböző területeinek vérellátását, sőt, tápanyag felhasználását is. Márpedig a jó vérellátás elengedhetetlenül szükséges a kifogástalan agyműködéshez.
Ahogy már Goethe is írta Ginkgo biloba című versében::” E keletről gondjaimra/ Bízott fának levele/A tanult főt okosítja/ Titkát fejtvén vele. A modern kor tudománya, pedig magyarázatul szolgált mindarra, amit már Goethe is papírra vetett.
Dr. Farkas Orsolya
MAGYOAKE

Filed Under: EgészségÉletmód

Tags: , , ,

Hozzászólások lehetősége itt nem engedélyezett.