A kecsketejsavós háziszappan

Már az ókorban is ismerték a fürdőzés jótékony és élményt, nyújtó hatását. Korabeli emlékek szerint a tisztálkodás eszköze csak a víz volt és kiegészítőként alkalmaztak, néhány fajta gyógynövényt és illóolajat. A szappan, mint a tisztálkodás egyik legfontosabb eszköze nem volt ismert.

 

 

Már az ókorban is ismerték a fürdőzés jótékony és élményt, nyújtó hatását. Korabeli emlékek szerint a tisztálkodás eszköze csak a víz volt és kiegészítőként alkalmaztak, néhány fajta gyógynövényt és illóolajat. A szappan, mint a tisztálkodás egyik legfontosabb eszköze nem volt ismert.

A szappant Európában csak néhány száz esztendővel ezelőtt fedezték fel. A kezdeti szappanok nem igen hasonlítottak mai formájukra. Eltértek hatóanyagukban, illatunkban egyaránt. A háztartásokban nagyon sok tevékenységre alkalmazták. Ilyen volt a mosás, takarítás. Kezdeti összetevői között szerepelt hamu, állati zsír, víz, egyéb anyagok. Ma biztosan rá se ismernénk és tisztálkodásra, főleg nem használnánk.

Eleinte a szappant mindenki otthonában készítette.  A 15. században már külön választották a tisztálkodásra és a tisztításra szánt szappanokat. Azok a szappanok, melyeket szépségápolásra készítettek nagyon drágák voltak, és csak a felsőbb osztálybeliek juthattak hozzá. Ezeket, a szappanokat aranyozással, különleges kövekkel, illóolajokkal, gyógynövényekkel tették még kívánatosabbá,  szebbé.

Korunkban azonban a sok fajta szappan közül egyre inkább visszatértünk hagyományos, bőrbarát termékekhez. Ezek egyike a kecsketejsavóból készült házi szappan.  A kecsketej régebben a környezetben lévő baktériumok hatására alvadt meg. Ennek elősegítése érdekében ma már különféle sejtkultúrákat használnak. A tejben lévő laktózt a tejsavbaktériumok erjesztik meg. Ennek hatására keletkezik a tejsav, mely friss savas ízt ad a tejnek. Ebből a savóból készül a kecsketejsavós háziszappan.  A tejek vitamintartalmának és ásványi-anyag tartalmának adatai azt bizonyítják, hogy a juhtej és a kecsketej gazdagabb ezen összetevőkben.

A kecsketej savótartalma nagyon magas. Több mint 200 féle anyagot tartalmaz, melyek közül számos hozzájárul a tej biológiai értékéhez és tápértékéhez. A kecsketej magas fehérje tartalommal bír, ez közel harminc százaléka a szárazanyagnak, harminc két százalékát a savófehérjék alkotják. Tápértékük 1,25 szöröse a kazeinénak és kétszerese a szójafehérjének. A savó fehérje még denaturált állapotban is teljes értékű a szervezetünk számára. A fehérjék közül egyesek specifikus hatásúak. Például a laktotransferrin a vas hordozója, vagy az immunglobin , a különböző természetű antitestek hordozóanyaga. A tejsavófehérjék másik értékes tulajdonsága a lizin tartalmuk. Számos frakciójuk tíz százalék lizint tartalmaz. Ez igen magas százalékarány ha figyelembe vesszük a fejlődő szervezet  lizin szükséglete hét százalék.

A kecsketej savós háziszappan tápértéke, megfelel a minden bőrtípus számára. Allergén anyagokat nem tartalmaz, teljesen illatmentes, tisztító hatása az elhalt hámsejteket eltávolítja a bőrről, elősegítve ezzel a bőrsejtek újra termelődését. Ajánlom minden korosztálynak szeretettel.

Filed Under: EgészségÉletmódSzépség

Tags: ,

Hozzászólások lehetősége itt nem engedélyezett.