A narancstól a citromig

Ma már egész évben kaphatóak nálunk a citrusfélék,mégis ilyenkor télen a legkedveltebbek,hiszen a szervezet egyik legfontosabb C-vitamin-ellátói.

A citrusfélék termesztése mára már komoly ipari jelleget öltött.Ehhez hozzátartozik a gyümölcsök szedése és utáni kezelése is,melynek része az utóérés, konzerválás,a gombátlanítás ás a viaszozás.

A citrusfélék hűtve négy hétig tárolhatóak el.A friss gyümölcsök matt fényűek,héjuk sima és száraz.A vastagabb héjúaknál a konzerváló -és gombaölő anyagok nehezebben szívódnak fel a gyümölcshúsba.

Vitamintartalom

A narancsok a C-vitamin mellett 13-féle egyéb vitamint és ugyancsak 13-féle ásványi anyagot tartalmaznak,így a narancs-majd azt követve a grapefruit és a citrom-rendkívül fontos az egészség megőrzése szempontjából.A magtalan és könnyen hámozható gyümölcsök sokat veszítenek természetességükből és a hatóanyagaikból.

Narancs

Különböző fajtái egész évben kaphatóak a piacokon.A novembertől májusig kaphatóak többnyire a Földközi -tenger melléki országokból származnak,míg nyáron Afrika déli államaiból és Dél-Amerikából szállítják Őket.A legkedveltebben talán a valenciai fajták és az izraeli jaffa narancs.A navel narancs köldökszerű kitüremkedésének köszönheti a nevét.A pomeranze és a bergamotte vadnarancsok tovább feldolgozásra alkalmasak,narancslét,narancslekvárt és likőrt készítenek belőlük.

Mandarin

Termesztési módjaiban és fajtáiban nagyon változatos,közéjük tartozik többek között a satsuma és a tangerine is.A hagyományos mandarin könnyen hámozható,nagyon sok magot tartalmaz és aromája kifejezetten kellemes.

 

 

Grépfrút

Igen magas C-vitamin-tartalmú,édes-kesernyés ízű gyümölcs.Minél nagyobb méretű,annál lédúsabb.Leve rendkívül jó étvágygerjesztő és serkenti az emésztést.A rózsaszín és piros húsú fajták kevésbé fanyar ízűek,mint a sárga húsúak.

 

 

 

Mineola

A tangerine és a grapefruit keresztezéséből alakult ki.Az ízében a narancshoz erősen hasonlító gyümölcs könnyen felismerhető jellegzetes körte formájáról.Hazánkban júliustól szeptemberig kapható a piacokon.

 

 

Citrom

Egész évben kapható.Kerekded alakú citrusféle, a konyhák és a konyhaművészet nélkülözhetetlen gyümölcse.Vékony sima héjú,nagyon lédús,és magas savtartalmú citrusféle.Frissen felvágva rendkívül gazdag C-vitaminban.

Filed Under: CsaládEgészségÉletmódTáplálkozás

Hozzászólások lehetősége itt nem engedélyezett.