A stressz hízlal?

Ausztrál kutatók azt állapították meg egy vizsgálat során, hogy a  stressz következtében olyan anyagok termelődnek amelyek fokozzák a zsírsejtek növekedését. Bár az orvosok körében eddig sem volt ismeretlen a stressz és az elhízás közötti összefüggés, viszont most sikerült azt is megállapítaniuk, hogy az elhízást a neuropeptid Y (NPY) molekula okozza.

Továbbá kiderítették azt is, hogy az NPY molekula nem csak elhízásért felelős, hanem sok egyéb betegség kialakulásért is, amit a stressz okoz.

A kutatás első felében a kísérleti egereket két részre osztották. Az egyik csoport tagjait átlagos étrenddel, míg a másik csoportot magas zsír-, és cukortartalmú kajával etették. Az elvárásoknak megfelelően a magasabb kalóriatartalmú ételeket fogyasztó egerek sokat híztak a kísérlet alatt. A stressznek kitett állatok azonban még ennél is több súlyt szedtek magukra.

Az NPY hatására egyes zsírsejt receptorok megkezdik a zsírsejtek növelését. A zsírsejtek számának és nagyságának növekedése pedig túlsúlyhoz vezet. Jó hír azonban, hogy a receptorok működésének blokkolásával kutatók máris megkezdték a stressz okozta elhízás ellenszerének kifejlesztését.

Amikor ugyanis az Y2 receptorokat 2 héten keresztül blokkolták, a stresszelt egereknél 40%-al csökkent a hasi területen felhalmozódó zsír. Az eredmények alapján tehát a stressz és a helytelen étrend okozta, számos komoly szövődményt – szívbetegség, diabétesz – okozó alma típusú elhízás ezután megelőzhető és visszafordítható tünet lesz.

A hír alapjául a Stress Unlocks Fat Cells, Ups Obesity cikk szolgált.

Forrás:  Nature Medicine folyóirat

Filed Under: EgészségÉletmódFogyókúraTáplálkozás

Tags: , ,

Hozzászólások lehetősége itt nem engedélyezett.