Fogyókúrázni nem csak azért érdemes, hogy szebbek legyünk

A fogyókúra nem csak a szépségről szól, hanem egészségügyi hatása még annál is fontosabb, hiszen az elhízás számos káros következménnyel jár az egészségünkre nézve. Az elhízás ugyanis növeli a szívbetegségek kockázatát, hatással van a vérkeringésre továbbá rontja az önbizalmunkat, ami stresszt okozhat, a stressz pedig még több betegséget. Szóval elhízni nem egészséges dolog.   Ezért ha belekezdünk a fogyókúrába, akkor ne csak az lebegjen szemünk előtt, hogy szebbek leszünk, nőhet az önbizalmunk, hanem gondoljunk arra, hogy ezzel egészségünket is megóvhatjuk és ezáltal nagyobb esélyünk van boldogabb, hosszan tartó életre.

Az elhízás két típusa ismert, az alma és a körte féle elhízás amelyek különféle kockázati tényezőket hordoznak magukban. Egyes kísérletek kimutatták, hogy a hasi területen lerakódott zsír, amit sokszor szoktak köznyelvben „úszóguminak nevezni” hozzájárul az artériák falain megjelenő plakkok  kialakulásához, ezáltal növelve a szívbetegség kockázatát.

Az alma típusú elhízás, azt jelenti, hogy a zsír főként a hason rakódik le. Az alma típusú elhízás jellemző a fokozott  stressznek kitett személyekre, mert a hasi típusú elhízás a kortikoszteroid hormon túltermeléssel függ össze, amit stressznek kitett személyek termelnek nagy mennyiségben. Az alma formára  a csípő és a derék hányados növekedése a jellemző. A körte formájú elhízás azt jelenti, hogy a zsírszövet a farpofákon és a combokon halmozódik fel.

Sokan úgy gondolják, hogy az elhízás következtében kialakuló szívbetegség csak az idősebbeket veszélyezteti, pedig a fitalabb korosztálynál is ugyanúgy létrejöhet a szívbetegség és ugyanúgy kaphatnak szívinkfartust, mint az idősebbek. Természetesen idősebb korban nagyobb az esélye,de azért fiatalon is érdemes odafigyelni a megfelelő táplálkozásra és kerülni a túlsúlyt.

Tehát túlsúly jelentősen növeli a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát,. Viszont különbség van a különböző elhízás típusok között is amelyek közül a legveszélyesebb a hasi területen, a derék és csípő közt a zsírmennyiség. Ennek megállapításához az erek falának állapotát vizsgálták meg egy kutatás során ,amely a Journal of the American College of Cardiology folyóiratban jelent meg. Az atherosclerosis az érelmeszesedés legjellemzőbb formája, mely kalcium és zsírok lerakódásának következtében az erek falának rugalmasságának elvesztésével jár, s azok leszűküléséhez vezet.

Orvosok szerint kis mennyiségű zsír lerakodás is már hozzájárulhat a kalcium lerakodásának megjelenéséhez, ezáltal megállapítható, hogy már kisebb súlyvesztéssel, fogyókúrával is tehetünk valami egészségünkért. Legalábbis ha ügyelünk arra, hogy a derék és csipő környékéről fogyjunk.

Ha már naponta mozgunk (séta, bicikli, kocogás,torna) és odafigyelünk, hogy mit eszünk, akkor máris tettünk valamit az egészségünk érdekében.

 

Filed Under: ÉletmódFogyókúraTáplálkozás

Tags: , , ,

Hozzászólások lehetősége itt nem engedélyezett.