A koplalás nem hatásos fogyókúra?

Sokan úgy gondolják, hogy leggyorsabban úgy lehet fogyni, hogy koplalnak, azaz nem esznek semmit. Tévednek! Ugyanis valóban súlyt vesztenek rövid távon, viszont hosszútávon a sokszorosa fog visszajönni a leadott kilóknak és akkor nem is beszültünk a koplalás egészségre való káros hatásáról.

Érdemes tudni azt, hogy abban az esetben ha pár napig nem eszünk semmit, akkor nem zsírtól, hanem víztől szabadul meg a szervezet és közben pánikba esik, hogy nincs kaja, úgy gondolja valami baj van, hiszen nincs energia bevitel, ezért az agy a szervezetnek utasítást ad, hogy kezdjen el tartalékolni és így nem égeti a zsírt, hanem inkább elraktározza ameddig csak tudja. Természetesen egy bizonyos pont után már hozzá nyúl a zsírtartalékokhoz is, de mivel sokáig nem lehet bírni a drasztikus fogyókúrát, koplalást, így előbb-utóbb muszáj lesz enni valamit és ekkor a bevitt tápanyagokat mindennél jobban raktározni fogja a szervezet. Tehát egyszer csak azt vesszük észre, hogy többet nyomunk a mérlegen, mint a koplalás előtt.

Jó-jó, de akkor hogyan lehet gyorsan fogyni?

Először is a koplalást el kell felejteni. Helyette inkább érdemes valamiféle diétát választani, amivel elkerülhetjük a fent leírt súly ingadozást (jó-jó effektus) és amivel megkímélhetjük egészségünket, hiszen a szervezetnek szüksége van tápanyagokra és vitaminokra. Még zsírra is, ugyanis elég sok vitamin zsírban oldódik. Ezért enni kell! Nem lehet nem enni semmit. Tehát, ha fogyni szeretnénk, akkor ne koplaljunk, hanem együnk csak sokkal kevesebbet, mint amit szoktunk – és válogassuk meg, hogy mit fogyasztunk. Állítsunk össze egy diétás étrendet, amihez tartjuk magunkat a fogyókúra idején illetve amíg el nem érjük a kívánt testsúlyt. Több szakember és orvos azt mondja. hogy egy átlagos testsúlyú embernek legalább napi 1000-1300 Cal be kell vinni még a fogyókúra idején is.

Ha pedig hosszútávon szeretnénk megtartani a súlyunkat, akkor érdemes kialakítani egy kényelmes és könnyen tartható étrendet, hiszen annak semmi értelme nincs, hogy néha hirtelen felindulásból valamiféle drasztikus fogyókúrás módszerrel kínozzuk magunkat,aztán utána eszünk továbbra is ugyan úgy mint régen és visszajönnek a kilók.

 

Filed Under: EgészségÉletmódTáplálkozás

Tags: , ,

Hozzászólások lehetősége itt nem engedélyezett.