Almacsoda

Az alma az egyik legismertebb gyümölcs hazánkban. Nem igazán találkozunk olyan emberel aki nem szereti. Sokféle felhasználása lehetséges.

Almás sütemények, almával díszitett koszorú, almabor, almapálinka
almaecet, almalé, almából készült gyertyatartó, karácsonyfadísz
szárított formájában különféle müzlik adaléka, csomagolt szárított almaszirom.

A szárított almaszirom megőrzi a vitaminokat, az alma állagát. A szárítás meleg levegővel történik természetes folyamatként. Ha diétázás időszakában vagyunk az éhségérzet megszüntetésére együnk egy kevés almaszirmot.

Az almáról, köztudott, hogy sok vasat tartalmaz, amely a téli hónapokban a szervezet számára ugyancsak fontos. Segít az emésztésben, béltisztító hatása a leginkább akkor érvényesül, ha reggel éhgyomorra esszük a gyümölcshúst, héj nélkül, alaposan péppé rágva.

Kalciumtartalma segíti a más ételekben található kalcium felvételét is. Az alma ezen felül 50 százalékkal több antioxidáns hatású A-vitamint tartalmaz, mint a narancs. Az A-vitamin – amellett, hogy lassítja az öregedési folyamatokat -, még segít a meghűléses betegségek megelőzésében, a fertőzések távoltartásában is.

Ritkán hallani a G-vitaminról, amelyből az almában több van, mint bármely más gyümölcsben. Úgy is nevezik, hogy “étvágy vitamin”, mivel a növekedést és az emésztést serkenti. Az alma C-vitamin tartalma az íny és érfalak egészségét védi, a benne lévő B-vitamin pedig az idegpályák egészséges működésére vigyáz. Az alma kalóriaértékét a benne található gyümölcscukor adja. Egy 10 dkg-os alma energiatartalma kb. 40-55 kalória között mozog. A savanyúbb fajták kicsit kevesebb, az édesebbek több energiát adnak a szervezetnek. Az alma ezzel nagyszerű kiegészítője lehet egy testtömeg csökkentő diétának is!

Filed Under: EgészségTáplálkozás

Tags:

Hozzászólások lehetősége itt nem engedélyezett.