Az ezerarcú gyógyító méz

Mindenki konyhájában megtalálható alapanyag a méz. Akár natúron fogyasztjuk, akár süteménybe, teába keverjük bele. Tudjuk e egyáltalán, hogy a természet milyen értékes adomány a méz?

 

Energia tartalma nagyon magas a természetes cukor miatt. Így nagyszerű roboráló hatása van. A Fizikai, szellemi, lelki erőnlétünket egyaránt karban tartja. Ez a hatás mindegyik fajta mézre érvényesA méznek sajátságos gyógyhatása is van.

Nézünk erre néhány példát
Magas kálium tartalmának és ozmotikus hatásának köszönhetően, ha a bőrünkbe masszírozzuk méregtelenítő hatást vált ki a szervezetünkből. Erősíti táplálja az izomzatunkat. Hatásos ellenszer a baktériumokkal szemben, segíti emésztésünket. Sokféle tápanyagot tartalmaz, melyekre szervezetünknek szüksége van.

A mézek összetételüket tekintve tartalmaznak:

  • könnyen emészthető cukrokat -gyümölcscukrot és szőlőcukrot /fruktózt és glukózt /
  • fontos ásványi anyagokat – K, Mg, Ca, P, Fe, Cu, Co, Si, Mn, Mo, J, Zn stb.
  • 22 makro- és mikroelemet
  • fontos enzimeket és savakat
  • kevés vitamint

Érdekesség
A méz  az egyik legrégebbi szépségápoló szer, és az alkoholtartalmú italok alapja is. Friss vízben feloldva pár óra alatt erjedésnek indul és rövid időn belül sörré érik. Régebben egyes helyeken, a fiatalasszonyok az esküvőjük után egy hétig ezt itták, mert úgy vélték, hogy növeli termékenységüket. A méz aszparaginsavat és E-vitamint tartalmaz, melyek jó hatással vannak a női nemi mirigyekre. Kis mennyiségben, de található ösztrogén is benne, ami szintén fontos szerepet játszik a női nemi működésekben.

A méz, mint afrodiziákum
A gyorsan felszívódó gyümölcscukor azonnal energiává alakul át, serkentik az agyban a hangulatjavító endorfinok termelődését. Ásványi anyagai, vitaminjai és védő hormonjai jót tesznek az általános egészségi állapotnak, s így a szerelmi életnek is. Indiában például gyakran külsőleg, általában a nemi szerveken alkalmazták masszírozással. Ma már az is tudományosan bizonyított, hogy a mézkenőcs – nagy ozmotikus koncentrációjának köszönhetően – folyadékáramlást indít el, és élénkíti a helyi vérkeringést.

Filed Under: EgészségÉletmódTáplálkozás

Hozzászólások lehetősége itt nem engedélyezett.