Illatos levéltitkok

Az ókori római n és görög lakosság a által ismert és alkalmazott növény. Konyhakertekben kiválóan termelhető, balkonládákban is megállja a helyét. Kedveli a meleget és a fényt, jól tűri a szárazságot, de nem a végletekig. Hazánkban elvadultan is több helyütt előfordul, például a Dunántúl délkeleti részein. Drogjai nyugtató és antivirális hatással rendelkeznek.

Megszárított földfeletti hajtásait (Melissae herba) és levelét (Melissae folium) önállóan vagy étvágy-és ízjavító, illetve altató teakeverékekben használják. A friss növény citromillatú, a belőle kivont 0,2-0,5 % illóolaj (Aetheroleum melissae) is keresett. A citromfű levelei frissen nyomásra érzékenyek, gyorsan barnulnak, ezért ajánlatos a betakarított zöldtömeg azonnali műszárítása 40-45 oC hőmérsékleten. A drogot száraz, szellős, napfénytől védett helyen, átható szagú anyagoktól elkülönítve tárolják.

A növény levelét összemorzsolva a friss citrom illatát érezhetjük. Megszárított földfeletti hajtásait és levelét önállóan vagy étvágy-és ízjavító, illetve altató teakeverékekben használják. A szépségiparban több kozmetikai termék adalék illatanyaga tartalmazza a citromfű illóolaját., melyet friss virágzó hajtásokból vízgőz-desztillációval nyernek ki. Az olaj színtelen vagy halványsárga, citromos illatú. Főbb alkotórészei a citrál és a citronellál, továbbá a linalool, és a citronellol. Az illóolaj a citrálnak köszönhetően erős fertőtlenítő, antibakteriális és antivirális hatású, emellett nyugtató, vérnyomáscsökkentő és gyulladáscsökkentő hatásai  miatt is keresett.. A citromfű illóolaj aromaterápiás alkalmazásának területei az alvászavarok, a szorongás, az idegesség, a menstruáció előtti napokban jelentkező fejfájás, valamint az ideges eredetű gyomor- és szívpanaszok.

Gyógyfürdőként is jól alkalmazható a 38 fokos vízbe csepegtetve  ésabban 10-15 perceteltöltve igen jó hatással van a közérzetre. Lenvászon tasakba csomagolva a párna alá téve elősegíti a nyugalmas alvás feltételeit.

A népi gyógyászatban pattanás, rovarcsípés, álmatlanság, asztma, epilepszia, láz, hányás, allergiák, fejfájás, vérnyomáscsökkentő, ideg- és szívnyugtató, idegerősítő, vírusölő hatásokat tulajdonítanak neki. Használható epe, máj és szív rendellenességek orvoslója, alkalmazható a menstruáció alatt vagy a klimax idejében. A természetgyógyászatban alkotórésze lehet a meghűlés elleni és emésztésjavító cseppeknek, ill. a változáskori tünetek kezelésének kiegészítője lehet, , de hatóanyagául szolgálhat a herpesz kezelésére szánt ecsetelőszereknek is

A konyhában a különféle fehér húsból készült ételek, és zöldsaláták remek kiegészítőjeként ismerik.
Sz.M.

Filed Under: EgészségÉletmódEzotériaGyógynövénytárTáplálkozás

Hozzászólások lehetősége itt nem engedélyezett.