Milyen vagyok, kell-e fogynom?

Gyakorlott fogyózók a megmondhatói, hogy a túlsúly roppant relatív dolog tud lenni. A szülés után maradt 2-3 kiló és enyhén domborodó poci meg a 15 év múlva 20 kilóvá növekedett plussz súly közt van egy kis különbség. Az azonosság csupán érzelmi: az érintett, aki leánykori versenysúlyával hasonlítja össze magát, mindkét esetben roppant bír szenvedni.

Mi hát a teendő? Tegyük félre érzelmeinket valamint S méretű ruháinkat egy időre, és nézzük meg objektíven a méreteinket! Ismerkedjünk meg a duci, dagadt, kövér, hájas, löttyedt, stb. kifejezések mellett az alábbi kategóriákkal: normál súly, túlsúly, elhízás!

Ha utána jártunk és már tudjuk, hogy mennyi az annyi, a tettek mezejére léphetünk. Több út áll előttünk:

- Elkezdjük magunkat szeretni úgy, ahogy vagyunk. Ezt egyébként a további pontok esetén is javaslom: könnyebben szót fogad a testünk, ha érzi az elfogadást! :-)

- Ha a normál tartományba tartozó értéket kaptunk, itt-ott viszont zavar némi dudor, akkor az eddiginél jobban odafigyelünk a táplálkozásunkra és sürgõsen keresünk egy jó tornatermet, futóterepet, teniszpartnert (ízlés és vérmérséklet szerint szabad a választás).

- Ha a túlsúlyos tartományba sikerült csusszanni, akkor bizonyára eddig is reálisan értékeltük bájainkat. Ideje lépni: a boltban az egészséges termékek polcai felé, valamint mozgáslehetőséget keresni. Ne fogjuk vissza a fantáziánkat: sok-sok kiadós sétától eljuthatunk a callanetics vagy az aquafitness imádatáig! Időnként elcsórhatjuk gyermekünk rollerét, sőt a busz után szaladás, majd a cél előtt egy megállóval leszállás sem tilos!
Ideje megreformálni az étrendünket! Figyeljük az élelmiszerek összetételét, és lehetőleg válasszuk az alacsony energiatartalmúakat!

- Ha az elhízott kifejezéssel ajándékozott meg bennünket a BMI számláló, akkor az előbbi teendők mellé javaslom, hogy a háziorvosunkat is keressük fel, aki ellenőrzi az aktuális egészségi állapotunkat, ellát bennünket tanácsokkal.
Erre a kategóriára fokozottan igaz, hogy a súlytöbblet nem csupán esztétikai probléma, komoly veszélyt jelent az egészségünkre. Figyelem! Nem kell 1-2 hónap alatt megszabadulni az estleg évtizedek alatt felgyűlt összes túlsúlytól! Felmérések szerint már 5-10 %-os testtömeg-csökkenés jelentősen csökkenti az elhízáshoz társuló betegségek kialakulásának a kockázatát!

Javaslom, hogy aki teheti, keressen fel egy olyan fitnesztermet, ahol testzsírmérést végeznek! Érdekes nyomon követni, hogy a diétával és sporttal hogyan változik a testünk “összetétele”.

Sokan kíváncsiak rá, hogy mennyi az a tápanyagmennyiség, amellyel megtarthatják a jelenlegi súlyukat. Általánosságban elmondhatjuk, hogy ha annyi energiát kap a szervezetünk, amennyit felhasznál, akkor marad a súly változatlan. Növekszik a súly, ha nő a bevitt energia, következésképpen csökken, ha kevesebb energiát kapunk, mint amennyit felhasználunk. Általános szabályként elmondhatjuk, hogy nem tanácsos napi
kb.1200 kcal alatti diétát folytatni, mert az a szervezet éheztetése miatt a normál táplálkozás melletti gyors visszahízást okoz, ekkor alakul ki az ún. jojó-effektus.

Filed Under: FogyókúraMozgás

Tags: , , , ,

Hozzászólások lehetősége itt nem engedélyezett.